nedjelja, 31. prosinca 2017.

Zdravlje

MAK TORTA, POSNA I KREMASTA: ZIMSKA POSLASTICA BROJ 1!

Sastojci za testo:
3 čaše (od 200 ml) brašna,
200 g maka,
2 čaše šećera,
1 čaša ulja,
2 čaše kisele vode,
1 prašak za pecivo.
Sastojci za fil:
2 čaše vode,

400 g šečera,
200 g posne čokolade,
300 g mlevenih oraha,
pola posnog margarina,
1 puding od čokolade,
3 kesice vanilin šećera.
Priprema: 2 čaše šećera sipati u posudu, dodati 2 čaše kisele vode i 1 čašu ulja i sve zajedno umutiti mikserom. Dodati 3 čaše brašna i 1 prašak za pecivo, umutiti masu i dodati 200 g maka u zrnu. Mutiti mikserom dok se sve to lepo ne sjedini. Masu podeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake.
Koru peći u tepsiji ili plehu prethodno obloženoj pek papirom približnih mera 38 x 21 cm na 200 stepeni. Kada se kore za tortu ispeku, pažljivo ih izvadite kako se ne bi slomile.
Pripremite fil: U odgovarajuću posudu stavi 1 čaša vode od 200 ml i doda 400 g šećera. Sve zajedno se stavi na tihu vatru da se šećer istopi. U drugoj posudi staviti 1 kesicu pudinga od čokolade, a zatim izmešati sa 1 čašom vode od 200 ml, i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuva.
Kada se puding skuvao dodati 200 g posne crne čokolade, 300 g mlevenih oraha i pola posnog margarina, 3 kesice vanil šećera, pa sjediniti dobro masu. Kad se masa za filovanje torte malo prohladi filovati kore, redosledom kora-fil-kora-fil.