Sastojci za patišpanj:
100 gčokolade za kuvanje,
175 g putera,
300 g brašna,
1 prašak za pecivo,
150 ml pavlake,
300 g šećera,
3 jaja,
2 kesice vanilin šećera,
200 ml vode,
pola kašičice sode bikarbone.
Sastojci za fil:
2 jaja,
400 g šećera u prahu.
Priprema:
Zagrejati 175 ml vode. Izlomiti čokoladu i istopiti na pari. U sudu za mućenje mikserom mutiti puter, šećer i 3 jaja. U sud sa čokoladom dodati vrelu vodu i promešati kašikom, pa skloniti sa šporeta. Ohlađenu čokoladu dodati u sud za mućenje i sjediniti sve sastojke mikserom.
Dodati prethodno sjedinjene brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, a zatim i vanilin šećer i pavlaku.Promešati i presuti smesu u nauljen kalup i peći 25 minuta na 200 stepeni.
Za to vreme, pripremiti fil. Mikserom umutiti šećer u prahu, preostale 4 kašike vode i 2 jaja. Potom sud sa filom staviti da se kuva na pari i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se ohladi.
Ispečeni patišpanj iseći na 3 jednaka dela (kore). Na prvu koru naneti trećinu fila i staviti drugu koru, pa ponoviti sa postupak sa sve tri kore. Završiti filom i po želji odozgo posuti šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar