utorak, 12. prosinca 2017.

NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA! SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA!

SASTOJCI
1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mlijeka
5 kom. jaja
800 g šećera
12 kašika brašna
400 g kvalitetne čokolade za kuvanje
500 g mljevenih oraha
4 kesice vanilin šećera
1 limun-rendana kora



GLAZURA
100 g čokolade za kuvanje
1/2 šoljice mlijeka
1/2 šoljice šećera
1/2 margarina.

PRIPREMA
Umutiti bijelanca posebno sa 800 g šećera da se šećer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri.
Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promjesati da se sjedini.
Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i varjacom umjesati masu od jaja i brasna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mjesanje.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mjesati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mjesanje.

U ohladjen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje.
Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lijepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.

POSLUZIVANJE
NAPOMENA
Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korica za rozen tortu, ali je ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar jos pola pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom.
Takodje, moze se napraviti i sa domacim tankim koricama, ima ovde majstorica za to ?
Obavezno je napravite dan ranije, da bi kore omeksale i povukle fil, tako da se i ne osjecaju iako se vide, vjerujte!

Nema komentara:

Objavi komentar