Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta pre praznika. Lepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mestu.
Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance
(belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mleka
Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…
Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance
(belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mleka
Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…
Priprema: Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo. Dodajte još mleka.
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.
Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni.
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.
Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni.
Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvezdi (ili nekom drugom obliku). Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.