ponedjeljak, 25. prosinca 2017.

Zdravlje

NEPONOVLJIVA GRČKA TORTA

NEPONOVLJIVA GRČKA TORTA. Veoma ukusna torta sa orasima, plazma keksom i čokoladom jedinstvenog okusa i teksture, idealna za svečanije prigode
POTREBNO:

Za 3 kore:
12 bjelanjaka
27 žlica šećera
12 žlica mljevenog plazma keksa
15 žlica oraha
Za kremu:
12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila milku sa Oreo keksima)
200 g krupnije mljevenih oraha
PRIPREMA:
Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 bjelanjka.
Kada bjelanjci postanu čvrsti
dodati 9 žlica šećera, 4 žlice mljevenog plazma keksa i na kraju 5 žlica mljevenih oraha.
Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti. Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta.
Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje.
Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku. Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način.
Na isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.
Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu.

Staviti na tihu vatru lonac sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine)
Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko.
Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta. Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica.
U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.
Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte.
Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.
brzoukusno.blogspot.com