srijeda, 13. prosinca 2017.

Zdravlje

IDEALNO UZ NEDJELJNI RUČAK: Napravite crno-bijele kocke prema našem receptu!

Sastojci
Za biskvit
5 kom jaja
150 g šećera
80 ml mlijeka
70 g maslaca
120 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1 kom praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
Fil
4,5 dl mlijeka
3 kašike gussnela Dolcela (gustina) uvrh pune
100 g šećera
4 dl slatke pavlake za šlag
10 g mljevena želatina
1 kašikica ekstrakta vanilije
sirup za kore
1 dl vode
50 g šećera
2 kašike tamnog kakaa u prahu
i još
100 g tamne čokolade
1 dl slatke pavlake
Priprema
Za biskvit odvojiti žumanca od bjelanaca, bjelanca umutiti u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.
Žumanca mutiti sa šećerom da se šećer istopi, dodati istopljen maslac, mlijeko i vaniliju. Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo pa umiješati u smjesu.
Bjelanca umiješati kašikom dodajući postepeno i miješajući polako prebacujući smjesu odozdo prema gore da se dobije jednolična masa koja moraostati vazdušasta.
Smjesu sipati u pleh 20×30 cm obloženu papirom za pečenje i peći na 180 C 15-20 min.
Biskvit ohladiti i presjeći vodoravno da se dobiju 2 lista.
Za fil u malo mlijeka razmutiti gustin a ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa sipati gustin i miješajući kuhati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati.
Želatin preliti sa 2-3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrijati ga da se istopi ali da ne prokuha pa umiješati u gustin i dobro umutiti. Umutiti i slatku pavlaku pa umiješati u gustin.

Za sirup izmiješati vodu, šećer i kakao pa staviti da prokuha uz neprekidno miješanje da masa postane sjajna, malo ohladiti
Prvi list biskvita staviti na tacnu, preliti sa 1/2 sirupa, premazati filom pa staviti drugi list i preliti ga drugom polovinom sirupa.
Zagrijati slatku pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu i zagrijavati da se čokolada istopi pa preliti kolač.
(Coolinarka/SB)