četvrtak, 30. studenoga 2017.

Zdravlje

Nugat torta

Sastojci za kalup fi26:

BISKVIT:

8 jaja
240 g šećera
370 g brašna
1 prašak za pecivo
30 g kakaa
160 ml ulja
160 ml vode
2 vanilin šećer ili aroma vanilije
rum


KREMA:

500 ml mlijeka
60 g brašna
60 g gustina
200 g šećera
2 vanilin šećer ili aroma vanilije
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
300 g nutelle (ili nekog drugog nugat namaza po želji)
100 g mljevenih prženih lješnjaka
100 g nugat napolitanki
300 ml tučenog slatkog vrhnja
Nugat torta

Piprema:

TORTA:

Pećnicu zagrijati na 160-170°C (ovisno o pećnici). Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Mikserom pjenasto umutiti žutanjke i obje vrste šećera. Dodati postupno vodu pa potom i ulje.

I dalje miksajući, brašno pomiješano s praškom za pecivo i prosijanim kakaom, žlicu po žlicu dodavati u smjesu dok se sve ne sjedini. Po želji dodati aromu ruma. Postupno špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Peći 55-70′ (ovisno o pećnici) ili iz 2 puta 25-30′ na 180°C.
NAPOMENA: Ukoliko biskvit pečete iz jednog puta, vodite računa o tome da naraste 8-9 cm! Obično su kalupu visoki 5-6 cm pa imate 2 opcije:

Peći biskvit iz 2 puta
Unutar kalupa stavite višeslojno papir za pečenje, tako da dobihete visinu cca 10cm.
KREMA:

Brašno i gustin sa obje vrste šećera razmutiti u malo mlijeka i dalje skuhati kao puding. U tek skuhanu kremu ubaciti usitnjenu čokoladu i miješati dok se ne otopi i spoji sa kremom. Kremu prekriti prijanjajućom folijom i zalijepiti je direktno na površinu kreme te ostaviti da se ohladi.

U mlaku kremu mikserom postupno umiješati maslac sobne temperature i miksati još 2-3 minute, dok krema ne postane jednolična i svilenkasta.

Slatko vrhnje stući u šlag. Napolitanke usitniti na krupnije ili samljeti. U gotovu kremu postupno dodati nutellu i šlag, a nakon toga lješnjake i napolitanke. Sve dobro spojiti.

SLAGANJE:

Biskvit prerezati na 4 dijela. Svaku koru po želji natopiti mlijekom te staviti na nju trećinu kreme i tako slagati do kraja. Ukrasiti po želji.